måndag 6 augusti 2012

Krispiga krusbär - saft och chutney

Våra härliga, mörkröda krusbär har precis börjat mogna. Jag har plockat av ungefär en tredjedel idag, och just nu står saft och chutney på spisen och puttrar.

Först kokar man saft på krusbär och vatten, silar av bären och tillsätter socker i saften efter smak. Koka upp och rör tills sockret löst sig, och glöm inte en skvätt efter att saften svalnat något - Atamonet förlorar sin verkan vid 100 grader celsius - om du vill spara saften ett tag.

Blanda sedan krusbärsröran från silduken med socker, finhackad gul lök, ingefära, salt, kanelstänger, vitvinsvinäger och en skvätt whiskey eller konjak. Låt puttra på svag värme länge så smakerna får gifta sig ordentligt. Passa på att smaka på whiskeyn medan du väntar! :P

Voila, du har gjort din egen chutney!

Och du - glöm inte att låta saften svalna innan du häller upp på flaska, eller att värma flaskan innan. Annars spricker glaset!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar